Ctra. de la Font Picant, s/n
17403, Sant Hilari Sacalm
info@cemsanthilari.cat
Telèfon 972 86 97 62
Whatsapp 627646740
Ens trobem a la recta final dels campus esportius. Ha estat un estiu complicat que ha requerit l'esforç de l'equip dirigent, l'equip de monitors i monitores i de les famílies per desenvolupar uns campus segurs i al mateix temps divertits pels participants. Parlem amb l'Esteve de com ha estat tot aquest procés.
Pregunta – Aquest 2020 ha set un any atípic, la pandèmia de la COVID-19 ha paralitzat el món d’una manera que ningú es podia imaginar. Com ha afectat aquesta crisi en l’organització dels campus esportius?
Resposta – La veritat és que ha suposat tot un repte per nosaltres. Les primeres notícies que van sortir no eren gaire optimistes en la realització d’activitats relacionades amb l’esport i el lleure. De mica en mica es va anar modificant el criteri fins que ens van donar llum verda per poder tirar-ho endavant, això sí, amb totes les mesures i protocols que van marcar des del departament de salut i de joventut de la Generalitat.
Tot aquest procés va dificultar, i molt, l’organització del campus, però ens vam anar adaptant i enginyant solucions perquè per una banda els nens i nenes poguessin gaudir de l’estiu però per l’altra, ho fessin d’una manera segura i seguint amb totes les mesures marcades. Aquest fet ens va obligar a suspendre els campus d’esports col·lectius i centrar-nos només en el multiesportiu i lleure. Tot això ha suposat un esforç de tot l’equip i finalment crec que s’ha acabat assolint amb èxit.
P – Amb totes aquestes dificultats, quin era l’objectiu principal que us vau marcar?
R – La nostra intenció sempre ha estat que tots els participants visquin un estiu inoblidable i aquest estiu no podia ser d’una altra manera i més amb aquesta temporada difícil que ens ha tocat viure a tots plegats. Pels nens i nenes, conviure amb aquesta pandèmia obligant-los a tancar-se a casa, ha suposat per ells un mar d’emocions. Per nosaltres ens ha suposat un repte poder trencar amb tot això i que poguessin tornar a gaudir de tots els amics i amigues, sempre amb unes mesures de seguretat i higiene, que vulguis o no també han limitat les activitats habituals.
P – Com va respondre la gent? Esteu satisfets de l’acollida que ha tingut?
R – Hi havia una incertesa molt gran i era molt difícil fer una predicció de com podien anar les inscripcions. Però realment ha estat tot un èxit, tenint una mitjana de 140 participants durant tot el mes de juliol i amb un agost i primera setmana de setembre també molt participativa. Tot un èxit, que ha compensat l’esforç que hi vam posar tots i totes per tirar-ho endavant.
Tots els participants i famílies han estat una peça més de l’equip per ajudar a afrontar un campus diferent amb unes mesures que haurem d’aprendre a conviure durant un temps.
P – Teníeu por de com podia afectar el virus en el dia a dia dels campus?
R – Por no, però respecte sí.
Ha requerit un grau d’organització molt alt i hem treballat amb uns protocols d’actuació molt clars.
Abans de començar vam participar d’uns cursos que es van fer des de Joventut de la Generalitat que ens van guiar a establir aquests protocols i a treballar coordinats amb el Centre d’Atenció Primària de Sant Hilari per com havíem de tractar el cas que vingués algun dels participants o monitors amb algun tipus de símptoma o malestar.
P – I han funcionat els protocols? Us heu trobat amb algun cas?
R – La veritat és que els protocols han funcionat molt bé.
Cada dia els participants portaven un CHECKLIST de símptomes i a la mínima que podia sortir algun símptoma d’aquests o simplement un malestar, l’enviàvem al CAP perquè li fessin una valoració i així evitar que un possible cas pogués afectar a més gent.
Res ha anat més enllà d’aquí i no hem tingut cap positiu de covid-19 en els diferents grups permanents, fins avui.
P – Amb totes aquestes dificultats, com ha respost l’equip de monitors?
R – Al principi hi havia mil dubtes, vàrem anar fent una pluja d’idees adaptant totes les activitats fins a aconseguir tenir una planificació adaptada a totes les mesures.
Els somriures dels infants ho diuen tot. Gràcies a la implicació i a la bona feina realitzada per part de tot l’equip de monitors i monitores i a la confiança que han transmès a les famílies hem arribat aquí.
Estic molt orgullós de tot l’equip. Són la peça clau del campus.
P – Quines activitats heu fet? Ens en pots destacar alguna?
R – El nostre objectiu és que els participants visquin l’estiu i que amb els anys recordin les mil aventures viscudes. Ho hem fet gaudint de jocs, tallers, sortides a la natura…
Voldria destacar l’activitat que vam portar a terme a través d’una subvenció de la Diputació de Girona per incloure un treball de les emocions amb la pallassa “Bleda” que ens va arrencar mil somriures. En paral·lel a aquesta activitat, es va fer un taller pels pares i mares dels infants participants al campus amb una psicòloga, per afrontar les emocions a casa després de tot el que han viscut. Va ser molt interessant.
I també vull remarcar l’activitat “lets clean up Sant Hilari” treballant conjuntament amb la regidoria de Medi Ambient per conscienciar els nostres joves de la importància de cuidar el nostre entorn i no llençar deixalles al bosc. Vàrem recollir més de 200 kg de deixalles del nostre entorn natural. Un fet que ens va fer reflexionar a tots i a totes.
P – Quina conclusió en treus de tot plegat?
R – Doncs tot plegat ens ha servit per veure com hem d’organitzar-nos la resta de l’any per treballar i oferir un servei segur a totes les persones usuàries.
Veiem com les entitats, escoles i nosaltres mateixos ens estem organitzant i destinant recursos per donar seguretat en totes les activitats ofertes. La bona organització, la prevenció i la ràpida actuació que marquen els protocols és la clau perquè tothom pugui seguir fent la vida amb la màxima normalitat possible. I nosaltres, com no pot ser d’altra manera, estem molt conscienciats en les mesures preventives.
Gràcies Esteve, gràcies equip de monitors i monitores, gràcies famílies.